Τρίτη, 8 Ιουλίου 2008

Από την ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Έμαθα για την άσκηση από την εφημερίδα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ.

Άσκηση προσομοίωσης σεισμού θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή από τις 9 το πρωί στα καταδαφιστέα κτίρια της Πλατείας Πανεπιστημίου από την Ειδική Διασωστική Ομάδα Πολλαπλών Αποστολών (ΕΔΟΠΑ) της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων νομού Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Νέας Αγχιάλου και το Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Μαγνησίας (ΣΥΡΜΑ).
Τριάντα περίπου εθελοντές, έχοντας στη διάθεσή τους μικροκάμερες, θα επιχειρήσουν τον απεγκλωβισμό θυμάτων από τα ερείπια, ενώ στην άσκηση θα συμμετέχει και ειδικά εκπαιδευμένη σκυλίτσα.
Η άσκηση προσομοίωσης σεισμού γίνεται με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, ενώ σήμερα Σάββατο, θα γίνει προεκπαίδευση των εθελοντών και έλεγχος στατικότητας των κτιρίων.
Για τους στόχους και το περιεχόμενο της αυριανής άσκησης παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ηλίας Παλαιοδημόπουλος, πρόεδρος Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων νομού Μαγνησίας, ο κ. Βασ. Ηλιόπουλος, επικεφαλής ΕΔΟΠΑ-συντονιστής της άσκησης και ο αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς.
Όπως προαναφέρθηκε η άσκηση θα γίνει σε δυο φάσεις.Την πρώτη ημέρα, σήμερα Σάββατο, η Ομάδα Διάσωσης θα αναλωθεί σε προεκπαίδευση πριν εισέλθει στα ερείπια των κτισμάτων της πλατείας Πανεπιστημίου και θα γίνει έλεγχος στατικότητας, των κινδύνων, ενώ θα εξεταστούν και τα σενάρια που θα αναπτυχθούν για τις δράσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού των ατόμων.
Αύριο Κυριακή από τις 9 το πρωί, θα γίνει αρχικά η εγκατάσταση των μελών της Ομάδας Διάσωσης και των διαφόρων μηχανημάτων που θα χρειαστούν για την εκτέλεση της άσκησης.
Παράλληλα, θα τεθούν σε λειτουργία όλα τα επικοινωνιακά μέσα που διαθέτουν και θα γίνει από συγκεκριμένη ομάδα, η οποία διαθέτει μικροκάμερες, εντοπισμός των εγκλωβισμένων, υποτιθέμενων θυμάτων (κούκλες), οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στα ερείπια, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης της πενταώροφης πολυκατοικίας στην πλατεία Πανεπιστημίου.
Στην άσκηση προσομοίωσης σεισμού θα συμμετέχει και ειδικά εκπαιδευμένη σκυλίτσα, η οποία ανήκει σε μέλος της Ομάδας Διάσωσης, προκειμένου να ψάξει στα ερείπια για τυχόν θύματα.
Αφού γίνει ο εντοπισμός των εγκλωβισμένων, θα ακολουθήσει σηματοδότηση των περιοχών που βρέθηκαν και μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης, θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν στα θύματα.
Θα υπάρχουν ομάδες που θα κάνουν διατρήσεις στα ερείπια με ειδικά μηχανήματα για τον εντοπισμό και των απεγκλωβισμό των θυμάτων και ομάδες για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, ««στόχος μας είναι να αποκτήσουν τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης νέες γνώσεις. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της άσκησης, είναι η ασφάλεια των μελών που θα συμμετάσχουν και η απόκτηση εμπειριών για την αντιμετώπιση περιστατικών σε περίπτωση σεισμού».
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις εμπόρων για την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Πανεπιστημίου με την παραμονή των μπάζων επί πολλές ημέρες και τους λόγους που δεν συμμετείχε η ΕΔΟΠΑ στην αντίστοιχη άσκηση του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, ο κ. Ηλιόπουλος, τόνισε:
«Τα μπάζα δεν τα κρατάμε εμείς στο κτίριο «Συνετόπουλου» και προφανώς υπάρχει λανθασμένη εντύπωση στον εμπορικό κόσμο της πόλης.
Με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συνεργαζόμαστε άψογα και δεν συμμετείχαμε στην αντίστοιχη άσκηση της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς υπήρχε αντικειμενικό πρόβλημα με το μεγάλο αριθμό των ατόμων που θα βρίσκονταν στον ίδιο χώρο».
Από την πλευρά του ο κ. Παλαιοδημόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η Λέσχη Εδικών Δυνάμεων Μαγνησίας άδραξε την ευκαιρία με την κατεδάφιση των κτιρίων στην πλατεία Πανεπιστημίου για να εκπαιδεύσει τους εθελοντές της Ειδικής Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών (ΕΔΟΠΑ).
Στόχος της Ομάδας είναι να αντιμετωπίζει και να κάνει ενέργειες απεγκλωβισμού, διάσωσης και πρώτων βοηθειών σε άτομα που εγκλωβίστηκαν μετά από καταστροφικό σεισμό.
Η Λέσχη είναι ενεργό μέλος και εγγεγραμμένη στα Μητρώα της Πολιτικής Προστασίας τουυπουργείου Εσωτερικών από το 2003, με πολλαπλές δραστηριότητες, τόσο εντός νομού, όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Απευθύνουμε πρόσκληση στους πολίτες να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της άσκησης. Ευχαριστούμε τη ΝΑΜ και το Δήμο Βόλου για τη βοήθεια που μας παρέχουν για την πραγματοποίησή της».
Ο αντινομάρχης κ. Ηλίας Ξηρακιάς, τόνισε:
«Τα φυσικά και τα έκτακτα φαινόμενα είναι απρόβλεπτα και πάντα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την αντιμετώπισή τους, με την υλοποίηση παρόμοιων ασκήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Κάθε φορά που γίνεται μια κατεδάφιση στην περιοχή μας βρίσκουμε την ευκαιρία με μπροστάρηδες τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, να κάνουμε διάφορες ασκήσεις αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας βρίσκεται πάντα κοντά στις Ομάδες Εθελοντών και τις στηρίζει, καθώς είναι γνωστό πως κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, όσο οργανωμένος και να είναι, τις φυσικές καταστροφές.
Η εθελοντική βοήθεια πάντα είναι χρήσιμη και οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για το πώς θα κινηθούν σε έκτακτες περιπτώσεις».