Τρίτη, 8 Ιουλίου 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από την ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΓΡΑΨΕ:

Τέσσερα άτομα «ζωντανά» και ένας «νεκρός» ανασύρθηκαν χθες από τα ερείπια της πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Π. Μελά και Ερμού. Οι εικόνες αποτελούσαν το σενάριο της άσκησης προσομοίωσης σεισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τα μέλη της Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών (ΕΔΟΠΑ) της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Νομού Μαγνησίας, με τη συμμετοχή του Ορειβατικού Συλλόγου Νέας Αγχιάλου και του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Μαγνησίας (ΣΥΡΜΑ) και την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.
«Σε περιπτώσεις έκτακτης κρίσης οι εθελοντές είναι οι πρώτοι που θα τρέξουν για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων και η ΝΑΜ στηρίζει κάθε ενέργειά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ Χαρ. Τσαμπάζης.
Τα 20 μέλη της ΕΔΟΠΑ ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής την εφαρμογή του σχεδίου της άσκησης, κάνοντας αρχικά αναγνώριση των σημείων όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα τα θύματα.
Χρησιμοποιώντας μικροκάμερες και μια εκπαιδευμένη σκυλίτσα, εντόπισαν στα συντρίμμια της πρώην πολυκατοικίας «Συνετόπουλου» στην περιοχή της πλατείας Πανεπιστημίου, τέσσερα άτομα «ζωντανά» και ένα «νεκρό». Να αναφερθεί ότι πριν την κατεδάφιση της πολυκατοικίας, τα μέλη της Διασωστικής Ομάδας είχαν τοποθετήσει ομοιώματα ανθρώπων (κούκλες). Στη συνέχεια, οι εθελοντές, ξεκίνησαν την προσπάθεια απεγκλωβισμού των θυμάτων, τα οποία εντοπίστηκαν ζωντανά, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνα που έχρηζαν άμεση παροχή πρώτων βοηθειών.
Λίγο πριν τις 11 το πρωί, η προσπάθεια απεγκλωβισμού ξεκίνησε από δυο διαφορετικά σημεία στα ερείπια. Στο ένα σημείο, οι ενέργειες απεγκλωβισμού γινόταν με τη χρήση ειδικών εργαλείων (κομπρεσέρ, κόφτες) και με προσεκτική διάτρηση των ερειπίων. Οι εθελοντές έκοψαν το μπετόν προκειμένου να διανοιγεί μια αρκετά μεγάλη θυρίδα, στην οποία μπορούσε να εισέλθει μέλος της Ομάδας Διάσωσης και στη συνέχεια ανέσυραν το θύμα, τοποθετώντας το με προσοχή σε φορείο.
Το δεύτερο σενάριο, αφορούσε τον απεγκλωβισμό στο ίδιο σημεία ενός «ζωντανού» και ενός «νεκρού». Γύρω στις 11.30π.μ. απεγκλωβίστηκε από τα σωστικά συνεργεία μετά από δύσκολους χειρισμούς το άτομο που είχε εντοπιστεί νωρίτερα και ήταν «ζωντανό» και στη συνέχεια, τοποθετήθηκε στο φορείο και με σχοινιά το κατέβασαν από το υψηλότερο σημείο του κατεδαφιστέου κτιρίου, για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Η άσκηση προσομοίωσης σεισμού, περιελάμβανε ακόμη σενάρια άμεσης αποχώρησης των διασωστών από το σημείο λόγω μετασεισμών και εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ η ειδοποίησή τους γινόταν με ηχητικά σήματα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών Βασ. Ηλιόπουλος, «η άσκηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία» και προσέθεσε:
«Στόχος μας είναι να αποκτήσουν τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης νέες γνώσεις. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της άσκησης, είναι η ασφάλεια των μελών που συμμετείχαν και η απόκτηση εμπειριών για την αντιμετώπιση περιστατικών σε περίπτωση σεισμού».
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας Χαρ. Τσαμπάζης, ο οποίος παρακολούθησε τη χθεσινή άσκηση προσομοίωσης σεισμού, τόνισε τα εξής:
«Η σημερινή άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο ετοιμότητας των εθελοντικών ομάδων, οι οποίες είναι οργανωμένες στο Μητρώο Εθελοντών της ΝΑΜ. Γίνεται πράξη σήμερα η συνεργασία της ΝΑΜ με τους εθελοντές, ώστε σε έκτακτη κρίση να είμαστε πανέτοιμοι και να γνωρίζουμε τι θα πράξουμε. Σε μια κρίση οι εθελοντές είναι οι πρώτοι που θα τρέξουν για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων, σε περίπτωση σεισμού, αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Για αυτό το λόγο από πλευράς ΝΑΜ στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε με τις εθελοντικές ομάδες και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο στον τομέα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε περιπτώσεις σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμυρών. Περιμένουμε από το Μάρτιο την υπουργική απόφαση, με την οποία οι εθελοντές θα ανήκουν και επίσημα στο δυναμικό της ΝΑΜ, προκειμένου ανά πάσα στιγμή και όταν προκύψει έκτακτη ανάγκη, να μπορούμε να τους κινητοποιήσουμε».